NyheterSpeedway

Njudungarnas allsvenska trupp tar form


Under sensommaren beslutade Vetlanda Motorsällskap att satsa på Allsvenskan i speedway 2023. För att det ska bli verklighet krävs flera viktiga pusselbitar. Godkännande av förbundet Svemo, en kompetent lagledare och den kanske allra viktigaste biten, ett lag värt namnet.
Under september rekryterades Affe Trofast som med en gedigen erfarenhet både som förare och lagledare blev den första viktiga nyckelpersonen i lagbygget. Ansökan till Svemo skickades in jämte en budget och de senaste veckorna har stort fokus legat på arbetet med både sponsorer och laget och det börjar nu ge resultat.
Idag har vi glädjen att presentera grundstommen i laget för 2023. Vetlanda Motorsällskaps allsvenska lag kommer köra under namnet Njudungarna. En självklar och tydlig markering att man både börjar om och har landat i en ny mer ideell form av förening igen. En form där lokal förankring och långsiktigt lagbygge på alla plan är tyngdpunkten. 

Målsättningen är att bygga upp en egenrekrytering genom utökad barn- och ungdomsverksamhet och så snart det är möjligt, lag i samtliga serier. Men det gäller at skynda långsamt, så det första viktiga steget mot bra speedway i Vetlanda är det allsvenska laget.
– Vi har har haft fokus på ett så lokalt lag som möjligt, men tillgången på svenska förare är begränsad och därför har vi tittat på några utländska förare som vi haft förmånen att få se i Vetlanda vid ett par tillfällen, säger Affe Trofast lagledare Njudungarna.

Först ut i truppen är holländaren Mika Meijer  som hittills kört mestadels i Holland och Danmark. Mika som är 21 år har redan hunnit med att köra in ett holländskt silver, en sjundeplats i EM på gräsbana, en elfte plats på långbana-VM samt två guld i danska divison 2.

Sammy och Avon Van Dyck Foto privat

Från grannbyn har vi rekryterat syskonduon Van Dyck, välkända förare för de flesta Vetlandabor.  Avon Van Dyck har nu hunnit bli 19 år och Sammy Van Dyck 17 år. Båda förarna har en starkt  stigande utvecklingskurva och stor framtidspotential. Både Sammy och Avon har redan provat på elitserien och vet vad som krävs för att permanent nå dit och genom styrning i allsvenskan får båda nu stor möjlighet till både välbehövlig körning och därmed fortsatt utveckling som förare. 

Gino Manzares Foto privat

Många har säkert anat vad som varit på gång och vi sticker inte under stol med att vi är mycket glada över att vi lyckats värva amerikanen Gino Manzares. 29-åringen har hunnit med att bli både AMA långbanechampion och U21-champion och efter att varit borta under fjolåret efter en rejäl krasch har han i år kommit tillbaka starkt och avslutade tävlingssäsongen med ett silver i Nationals hemma i USA. De som besökte Claes Ivarsson Memorial fick se ett smakprov på vad denna målmedvetne förare har att ge. Gino tar med sig hela sin familj till Sverige och vi hoppas att han ska trivas i Vetlanda och Njudungarna som nu blir hans hemmaklubb under, till att börja med, 2023.

Filip Hjelmland Foto privat


Den kanske viktigaste kuggen i lagbygget hittills är en riktig Vetlandaprofil som från och med 2023 lämnar junior-åldern. Han avslutade sina juniorår med storslam och guldet  i polska Ekstraliga U24 och fick i mitten av säsongen styrning i Dackarna för elitserien. Men nu är han tillbaka i Vetlanda åtminstone i allsvenskan och vi är mycket mycket glada över att vi lyckats (åter)värva Filip Hjelmland igen.
– Han är definitivt en hemmason på Vetlandaovalen och han är dessutom en förare som vuxit rejält under de senaste säsongerna. Filip kommer ha en tung roll i laget. 
– Lagbygget är långt ifrån klart och förhandlingar med flera förare pågår. De närmsta veckorna kommer bli avgörande, men den första så viktiga stommen är på plats, avslutar Affe Trofast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *